Babičkine buchty

Názvy receptov, ktoré začínajú ako ….od babičky sa mi vždy zdali ako klišé, až doteraz. Tieto buchty sú naozaj také – nostalgické, akoby ich napiekla babka.

Potrebujeme:

Na kvások: 1 lyžicu polohrubej múky, 1 lyžičku kryštálového cukru, 40g droždia, 100 ml vlažného mlieka

Na cesto: 500g polohrubej múky, 60 g kryštálového cukru, 50 ml oleja, 100g masla, 2 žĺtky, 250 ml vlažného mlieka, maslo na vymastenie plechu, práškový cukor na posypanie, štipka soli

Na plnku :  hustá marmeláda podľa chuti

  1. Pripravíme kvások: Múku zmiešame s cukrom, pridáme rozdrobené droždie, mlieko, premiešame a necháme vykysnúť
  2. Pripravíme si cesto : Múku zmiešame s cukrom a so soľou. Pridáme olej, polovicu rozpusteného masla, žĺtky rozmiešané v mlieku, nakysnutý kvások a vypracujeme cesto. Prikryjeme a necháme nakysnúť.
  3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 1 cm a pokrájame na štvorce 10×10 cm. Do stredu dáme marmeládu, uzavrieme a vytvarujeme do tvaru buchty. Uložíme ich na maslom vymastený plech (tesne vedľa seba) a bočné steny natrieme maslom. Necháme ešte 10 minút kysnúť.
  4. Povrch natrieme vajíčkovým žĺtkom rozmiešaným v troške mlieka. Pečieme približne 25 minút pri teplote 180°C. Upečené buchty posypeme práškovým cukrom

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *