crème brûlée

Nepoznám taký francúzsky dezert ktorý by nespĺňal požiadavky elegancie, vznešenosti a originality. Tieto kritériá spĺňa aj náš dnešný dezert nazývaný crème brûlée . Pred uvedením receptu by však bolo vhodné si ozrejmiť pár výrazov. Výraz creme bruleé pochádza z francúzštiny ( doslovný preklad – spálený krém ), ktorý pozostáva z tzv. custardu (žĺtky, smotana, cukor) a karamelovej krusty na povrchu. Ten sa vytvorí pomocou propánbutánového horáku alebo flambovacej pištole, ktorý skaramelizuje cukor. Väčšinou sa podáva vychladený v rôzne tvarovaných miskách (Ramekin). Custard je ochutený vanilkou ale existujú aj iné recepty, v ktorom môže byť ochutený aj likérom, citrónom alebo čokoládou.

Príprava nie je náročná, aj keď  je potrebné zadovážiť si ohňovzdorné  porcelánové misky a flambovaciu pištol  na skaramelizovanie cukru

 

Budete potrebovať :

  • 4 vaječné žĺtky
  • 1/3 šálky kryštálového cukru
  • ½ vanilkového struku alebo 1 čl vanilkovej esencie
  • 500 ml smotany na šľahanie

  1. Vanilkový struk po dĺžke rozrežeme a zrniečka vyškrabeme
  2. V hrnci spolu za stáleho miešania prevaríme smotanu na šľahanie, vanilkové zrniečka a vanilkový struk. Necháme asi 15 minút odstáť .
  3. Žĺtky spolu s cukrom vymiešame, kým sa cukor nerozpustí. Po častiach pridávame smotanovú zmes a precedíme cez sitko
  4. Zmes potom prelejeme do štyroch ohňovzdorných misiek (tesne pod okraj) vložených do hlbšieho plechu alebo zapekacej misy . Na dno plechu vložíme menšiu osušku alebo kuchynskú utierku (creme bruleé sa upečie rýchlejšie a rovnomernejšie)
  5. Rúru vyhrejeme na 170°C. Do zapekacej misy (alebo na plech) prilejeme toľko horúcej vody, aby siahala 2 cm pod okraj mištičiek.
  6. Formu s mištičkami vložíme do horúcej rúry na najspodnejšiu mriežku a necháme stuhnúť – aby zmes mala želatínovú konzistenciu. (30-35 min) Potom formičky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Prikryjeme a najlepšie cez noc alebo aspoň pár hodín necháme odstáť na chladnom mieste.
  7. Tesne pred servírovaním krém rovnomerne posypeme hnedým cukrom a flambovacou pištoľou  povrch skaramelizujeme do svetlohneda. Necháme mierne vychladnúť, aby sa vytvorila cukrová krusta. Hneď podávame.

Názorná ukážka viď link  https://www.youtube.com/watch?v=b_16ZZtTH_Y

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *