Krátko o cukre

Veľkým trendom v dnešnej dobe sú zdravé recepty bez pridaného cukru alebo aspoň s jeho zdravými alternatívami. Trh je plný  rôznymi druhmi umelých aj prírodných  sladidiel ,ktoré predstavujú zdravú alternatívu sacharózy, tzv. kryštálového cukru.

Je kryštálový cukor naozaj taký škodlivý ak ho pomenovali ako biely jed? V čom spočíva jeho škodlivosť?

Ako nás už aj na základnej škole učili, sacharóza patrí do skupiny disacharidov. Je zložená z 50% glukózy a 50% fruktózy. Glukóza je nevyhnutná pre existenciu keďže je esenciálnym  zdrojom energie pre všetky naše bunky. Glukóza je metabolizovaná v každom orgáne nášho tela a len okolo 20% glukózy je metabolizovaných v pečeni.

Fruktóza je však niečo úplne iné. Rozdiel medzi glukózou a fruktózou spočíva v ich štruktúre. Tento rozdieľ spôsobuje, že fruktóza môže byť metabolizovaná len v pečeni, pretože to je jediný orgán, ktorý má pre ňu prepravcu. Preto fruktóza takmer vôbec nezvyšuje hladinu cukru v krvi, ale ide rovno do pečene. Keďže sa celá fruktóza dostáva do pečene, poškodzuje pečeň rovnako ako alkohol a iné toxíny.

Aj keď je nadmerná konzumácia akéhokoľvek cukru všeobecne nevhodná (aj glukózy), fruktóza je obzvlášť nebezpečná. Už viac neplatí tvrdenie, že „cukor je cukor“, pretože ľudské telo metabolizuje určité cukry rozdielne. Metabolizmus fruktózy vytvára omnoho negatívnejšie účinky na zdravie oproti glukóze.

Pravdaže aj ja používam cukor pri pečení a týmto článkom chcem len naznačiť, že existuje veľa zdravších variantov  cukru, ktoré sa oplatí vyskúšať. Z vlastnej skúsenosti viem, že cukor sa ťažko nahrádza v sladkých jedlách. Preto skúste jeho množstvo zredukovať na polovicu alebo kombinovať viacero sladidiel naraz.

Ja osobne na sladenie dezertov používam med a rôzne druhy hnedého cukru, napríklad:

  1. Prírodný trstinový cukor muscovado

Muscovado pochádza z Maurícia a vyrába sa bez použitia akýchkoľvek chemických látok.

Vyrába sa iba namočením cukrovej trstiny, filtrovaním a následným odparením vody až kým nevzniknú kryštáliky cukru.

Muscovado je nerafinovaný a najviac „surový“ zo všetkých druhov trstinového cukru. Oproti iným trstinovým cukrom má vlhšiu textúru, jemnú zrnitosť a silnú príchuť melasy. Jeho hnedé sfarbenie je dôsledkom ponechania melasy. Keďže má všestranné využitie môže sa použiť na  varenie ale aj pečenie. Jeho bohatá karamelová chuť sa vynikajúco hodí do koktejlov, smoothies, čokoládových ciest, perníkov, ovocných šalátov, sušienok, pečiva, koláčov a podobne. Výnimočne sa hodí ako základ omáčok a marinád na grilovanie.

 

2.Trstinová melasa

Trstinová melasa je veľmi cenný vedľajší produkt výroby cukru z trstiny. Aj tu platí pravidlo čo chutí zle, je určite zdravé :P. Ide o prírodnú hustú čiernu tekutinu, s charakteristickou trpkou chuťou. Obsahuje veľké množstvo organických vitamínov (A, D,B ), minerálov, enzýmov, aminokyselín a ďalších aktívnych zložiek.

Ja ho osobne používam na dofarbenie zázvorníkov a medovníkov a občas na ochutenie ovsenej kaše. Je dostupný v Bio obchodoch, a supermarkete

Cukor z kokosových kvetov

Kokosový cukor je vyrábaný z nektára kvetov kokosovej palmy. Z názvu by sme si moli myslieť že má kokosovú chuť, to však nie je pravda, pretože má  príjemne jemnú karamelovú chuť Pri výrobe sa kokosový cukor nebieli a ani nerafinuje. Svojou sladkosťou sa približne vyrovná klasickému kryštálovému cukru, akurát že jeho glykemický index (GI) je oveľa nižší, iba 35.

Kokosový cukor môžeme použiť  na osladenie kávy alebo čaju, taktiež je vhodný aj na varenie a pečenie. Môžeme ním v plnej miere nahradiť klasický kryštálový cukor. Aj keď je pomerne drahý (500g stojí okolo 5 eur), oplatí sa ho vyskúšať kvôli príjemnej karamelovej chuti.

Hnedý trstinový cukor

Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny. Prírodný trstinový cukor je zdravším variantom bieleho cukru, pretože obsahuje melasu, ktorá je pozitívna pre naše zdravie. Prírodný trstinový cukor obsahuje vitamín B, minerálne látky a má aj lepšiu chuť, ako klasický biely cukor. Aj keď obsahuje viac minerálnych látok ako klasický biely cukor je to ešte stále cukor, ktorý ako som už spomenula vyššie  negatívne vplýva na zdravie. Dávajte si však pozor na repný cukor prifarbený karamelom, ktorý sa tiež predáva pod názvom hnedý cukor.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *