Oravský čučoriedkový koláč

Tento neodolateľný koláčik pripravujem na konci čučoriedkovej sezóny. Keďže každé leto chodíme na Oravu, neodmysliteľnou súčasťou nášho pobytu je celodenný zber čučoriedok. Domáci ich volajú hafiry. Po zbere (keď sme už po uši fialový) nasleduje čistenie. Zbavenie lístkov a konárikov a následné zabalenie alebo zaváranie. Ja si robím zásoby do mrazničky, ktoré mi vydržia do ďalšej sezóny. Aj tento rok som si odložila aspoň 3 kilá 🙂

Na počesť tohto úžasného ovocia pripravujem ešte úžasnejší koláč, ktorý som dostala od domácich . Cesto je krehké, mrvenička chrumkavá a čučoriedky šťavnaté.

čučoriedkový koláč

Na cesto budete potrebovať:

300g polohrubej múky

1 vajce

Štipka soli

2 PL cukru

150 ml mlieka

50 ml oleja

20 g čerstvého droždia

Posýpka

2 PL masla

3PL polohrubej múky

4 PL práškového cukru

Do misky nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nalejeme vlažné mlieko, pridáme cukor a rozdrobené droždie. Zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny na cesto a vareškou vymiešame, aby sa zmes spojila. Opäť zakryjeme a necháme cesto 10 minút  kysnúť. Cesto potom vymiesime a necháme znovu kysnúť. Potom ako cesto narástlo na dvojnásobok, preklopíme ho na vymastený plech a rukami rozťaháme po celom plechu

Cesto posypeme čučoriedkami a naposledy posýpkou. Pripravený koláč vložíme do rúry vyhriatej na 50 stupňov dokysnúť asi 15 minút.

Potom rúru zapneme na 180 stupňov a pečieme ca. 25 minút dozlatista.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *