Oslanský jablčník

Tento koláčik som nazvala po dedine odkiaľ pochádza moja milá spolužiačka Dominika, od ktorej mám tento skvelý recept. Keďže mi veľmi zachutil, ihneď som si vypýtala recept. Originálny recept, ktorý mi odoslala, bol napísaný na malom ružovom lepiacom štítku s názvom “ koláč Gabika ” ale keďže nepoznám Gabiku, tak dostal takýto názov 🙂

Chuť tohto jablčníka bol pre mňa veľmi nostalgický keďže podobný robievala aj moja babka. Cesto je naozaj veľmi vláčne a chutné (hlavne na druhý deň ak jablko trošku pustí šťavu) a preto ho ešte určite použijem na prípravu koláčov s inými plnkami.

Do jablkovej plnky ide tvaroh, ale ak máte laktózovú intoleranciu, s pokojným svedomím ho môžete vynechať (v takomto prípade použite viac jabĺk) . Originálny recept uvádza 250 g práškového cukru, ale mojím zvykom je vo všetkých receptoch zredukovať množstvo cukru na štvrtinu, ak nie na polovicu ( hlavne ak ide o recepty Nigelly :D)

jablčník, jablkový koláč

Na cesto budete potrebovať:

500g hladkej múky

250g masla (izbovej teploty)

200g práškového cukru

2 vajcia (izbovej teploty)

2 čl kypriaceho prášku

Na plnku budete potrebovať:

6 stredne veľkých jabĺk

400 g tvarohu

2 balíky vanilínového cukru

2 čl škorice

½ šálky  orechov

Pripravíme tvarohovú plnku  :

  1. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame nahrubo.
  2. K nastrúhanému jablku pridáme tvaroh, cukor a škoricu. Dôkladne premiešame

 

Pripravíme si cesto:

  1. Maslo vymiešame spolu s práškovým cukrom,
  2. Po jednom pridávame vajcia. Keď sa jednotlivé suroviny spojili, po častiach pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom.
  3. Keď sa nám už vytvorí husté cesto, rozdelíme ho na dve rovnaké časti, následne zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme do chladničky na 30 minút.
  4. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme
  5. Cesto opatrne preložíme na vymastený a pomúčený plech.
  6. Plnku natrieme na cesto a nasypeme naň orechy
  7. Vyvalkáme si druhú časť cesta a nakrájame na dlhé pásiky. Z týchto pásikov na vrchu koláča vytvoríme mriežku a natrieme žĺtkom.
  8. pečieme pri 180 °C 30-40 minút dozlatista

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *