Pepparkakor

Ak chodíte do Ikei tak určite viete čo sa skrýva pod týmto krkolomným názvom. Sú to tenké chrumkavé, korenisté, keksíky, ktorých sa nikdy neviem nabažiť a nebola by som to ja, kebyže sa ich nepokúsim doma vlastnoručne pripraviť.  Dúfam že vám budú chutiť rovnako ako mne, hlavne teraz keď sa blížia Vianoce a garantujem, že ich chuť vám prinesie Vianočnú náladu 🙂

aviary-photo_131241309593694613

Budete potrebovať:

1 a 1/2  šálky hladkej múky                       3/4 šálky masla (170 g)

2 čl sušeného zázvoru                                   1 šálka kryštálového cukru (môže kombinovať s trstinovým cukrom)

3/4 čl škorice                                                      1 vajce

1 čl sódy bikarbóny                                         1 polievková lyžica vody

1/2 čl mletých klinčekov                               3/4 šálky melasy

1/4 čl soli

štipka kardamonu ( nemusí byť)

Postup: 

  1. Zmiešajte spolu múku, sódu bikarbónu, soľ, zázvor, drvené klinčeky, škoricu a kardamon.
  2. Vo väčšej nádobe zmiešajte maslo s cukrom do krémovej konzistencie. Pridajte vajíčko, kým sa nespojí s maslovou hmotou. Ďalej primiešajte  lyžicu vody a melasu. Na koniec pridajte suché prísady.
  3. Pomocou lyžičiek vyformujte z cesta guľôčky a vložte na plech vystlaný papierom na pečenie. ( Nechajte dostatok miesta medzi jednotlivými guľôčkami)
  4. Pečte pri 170°C  8 až 10 minút, kým okraje nebudú chrumkavé.
  5. Hotové sušienky nechajte úplne vychladnúť na plechu.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *