Sablé Breton

Sablé Breton

Čo k nim dodať, tieto francúzske maslové sušienky sú jednoducho dokonalé tak ako všetky ostatné francúzske dezerty a sladkosti.

Tieto klasické bretónske sušienky sa volajú sablé čo znamená  piesok – piesočný, keďže sa v ústach rozpadajú na jemné zrniečka. Na dosiahnutie jemnej maslovej chuti sa používa maslo s morskou soľou . Ak sa vám tieto sušienky zapáčili a chceli by ste ich pripraviť aj vy, prosím použite živočíšne maslo a nie stužený tuk! 🙂

aviary-photo_131268983269948675

aviary-photo_131268983684951956

aviary-photo_131268982924909204

Budete potrebovať :

100g živočíšneho masla

50 g masla s morskou soľou (napr. rama s morskou soľou)

1 čl morskej soli

4 veľké žĺtka

150 g kryštálového cukru

210g hladkej múky

3 čl kypriaceho prášku

1 vajce na potretie

  1. Zmiešajte mixérom maslo, soľ a kryštálový cukor, kým  nevznikne homogénna zmes.
  2. Po jednom pridávajte vaječné žĺtka. Po každom žĺtku zmes dôkladne pomiešajte. Na koniec pridajte hladkú múku s kypriacim práškom.
  3. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte stuhnúť v chladničke cca 1 hodinu.
  4. Cesto rozdeľte na dve časti (zvyšok vložte späť do chladničky aby nezmäklo)
  5. Na pomúčenej doske alebo medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkajte cesto na tenký plát
  6. Pomocou vidličky jemne vryjeme do cesta vertikálne, horizontálne a šikmé čiary
  7. Z cesta vykrojte kolieska a vložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite jemne vyšľahaným vajíčkom
  8. Pečte pri 180°C dozlatista

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *