Tiramisu

Časy kedy sa na Slovensku robilo tiramisu z nátierkového masla  je chvalabohu  minulosťou , keďže syr mascarpone nájdeme už vo všetkých obchodoch  🙂 Neviem aký je originálny talianský recept na tiramisu  ale tento je bohovský (vážne!) 😛

Budete potrebovať

  • 3  balíky piškót Savoyardi  (cca 26 kusov)
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 6 vaječných žĺtkov
  • 4 bielka
  • 500 g mascarpone
  • 300 ml silnej kávy
  • 60 ml likéru amaretto
  • kakao

Oddelíme bielka od žĺtkov. V sklenej alebo nerezovej mise zmiešame žĺtka s  cukrom a nad horúcou parou   šľaháme ručným mixérom  (dbáme na to, aby sa dno nádoby nedotýkalo vody), kým dosiahne teplotu 65°C (Zhruba 7 minút). Necháme vychladnúť. K vlažnej zmesi pridáme vanilkový extrakt, mascarpone a ručne, krúživými pohybmi jemne miešame, až kým sa mascarpone nespojí so žĺtkami . V druhej nádobe vymiešame bielka  so štipkou soli a polievkovou lyžičkou cukru na tuhú penu. Vmiešavame opäť ručne, jemne, ale dôkladne.  Odložíme aspoň na hodinu do chladničky.

Pripravíme si 300 ml silnej kávy, ku ktorej pridáme 60 ml mandlového likéru amaretto. Piškóty namočíme do kávy a poukladáme do misy  (ja som použila keramickú misu 25×25 cm ) Natrieme ich polovicou krému. Na krém opäť poukladáme namočené piškóty a opäť natrieme krémom. Vrch posypeme cez sitko kakaom. Odložíme na noc alebo aspoň na  pár hodín do chladničky. Krém pekne stuhne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *